Lamasta huolimatta kiinnostus sijoittamiseen on lisääntynyt

Viime vuoden tapaan Lohjan Seudun Osakesijoittajat ry, Vihti-Karkkilan Osakesäästäjät ry, Hiiden Opisto ja Karkkilan työväenopisto järjestävät yhdessä tuumin maksuttomat sijoituskurssit syksyllä.

  • Viime vuonna kurssi oli nelipäiväinen ja nyt kurssista on tullut kolmelle illalla sijoittuva, kaksi oppituntia (n. 1½ tuntia) kerrallaan kestävä sijoituskoulutus. Kurssin tunneilla käydään läpi perusasioita eri sijoitusmuodoista ja tavoista puolueettomasti, kertoo yksi kurssin luennoitsijoista Vihti-Karkkilan Osakesäästäjien puheenjohtaja Tuomo Paaso. Tuomo työskentelee itse sijoitus-ja varainhankintatehtävissä Länsi-Uudenmaan Säästöpankissa ja kursseilla hänen erikoisalaansa ovat korkomarkkinat. Vastaavia kursseja järjestettiin Lohjalla jo vuonna 2004 ja viimeksi viime vuonna ja osanottajia oli Lohjalla ja Vihdissä molemmissa noin 50/ilta ja Karkkilassa noin 35 henkilöä.
  • Sijoituskursseilla avataan sijoituskohteita kuten osakkeet, rahastot ja korot ja miten niiden hinnat muuttuvat eri aikajaksoilla ja miten esimerkiksi Euroopan ja USA:n keskuspankkien päätökset vaikuttavat pörsseihin, kertoo Paaso.

Viimeisenä kahtena vuotena suomalaiset pörssikurssit +61%

Osakemarkkinoilla on ollut viime aikoina Suomessa positiivinen hintavire ja jotkut analyytikot sanovatkin osakkeiden olevan ylihinnoiteltuja, vaikkei mitään osakekuplaa olekaan havaittavissa. Viimeisen vuoden aikana suomalaiset pörssiosakkeet ovat nousseet yli 30% ja viimeisten 24 kuukauden aikana yli 60% eli kehitys on ollut melkoinen.

  • Yleensä pitkällä aikajänteellä voi laskea pörssikehityksen olevan keskimäärin 8-10% vuodessa ja siksi itse suosittelen osakesäästämiseen aikahajautusta, eli ennemmin ostaa useissa palasissa pitemmällä aikajänteellä kun kerralla kaikki – silloin pörssikurssivaihtelusta johtuva riski tasaantuu, kertoo Lohjan Seudun Osakesijoittajien puheenjohtaja Harri Viinanen. Suomessa on nykyään noin 830 000 pörssiosakkaiden omistajaa ja noin miljoonalla suomalaisella on rahastosijoituksia. Maailmantalouden tilanne, USA:n ja Euroopan elvytystoimet ovat kaikki sijoitusmaailmaan merkittäviä tekijöitä ja jokaisen sijoittajaksi aikovan kannattaa tietää näistä perusteet, ja tämä syksyn kurssi opettaa ne.

Lisää jäseniä yhdistyksiin

Viime vuonna perustettu Vihti-Karkkilaan Osakesäästäjät ry on saanut vuodessa 87 jäsentä ja Lohjan yhdistyksessä jäseniä on noin 150 ja jäsenkehitys on noususuuntainen.

  • Lohjan yhdistys on yli 30 vuotias ja monta vuotta meillä oli jäseniä siinä sadan pintaan, mutta nyt jäsenkehitys on selvästi positiivinen. Yhdistyksessä on hyvä yhteishenki, eikä kaikki keskustelu suinkaan pyöri pelkän sijoittamisen ympärillä. Keskustelu vaihtelee laidasta laitaan, ja välillä puheenaiheina saattavat olla vaikkapa casino ilmaiskierrokset, tai maailmanpolitiikka! Osaltaan positiiviseen jäsenkehitykseen vaikuttaa varmasti myös viime vuotinen kurssi, mutta myös ihmisten kiinnostus sijoittamiseen, kertoo Viinanen. Samalla Viinanen kertoo kaipaavansa lisää nuoria ja myös naisia mukaan aktiiviseen sijoituskeskusteluun.- Käyn itse jonkin verran myös pörssiyhtiöiden vuosikokouksissa ja niissä minusta välillä tuntuu, että olen aika juniori ja naisia kaivataan sijoituspiireihin aina lisää. Harvassa ovat myös ne illanistujaiset, joissa pöytäkeskustelussa kuulisi enemmän sijoituskeskusteluita, jatkaa Viinanen.

Kenelle kurssi on tarkoitettu

Nykyään kuka tahansa voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin, ja jokaisesta pankista saa asiantuntevaa palvelua. Netistä voi jokainen hakea tietoa ja lukea omaan tahtiin, mutta syksyn kursseilla on mahdollisuus oppia opastetusti kaikki tärkeimmät sijoitustavat ja niiden käyttäytymistä.

  • Kurssit ovat tarkoitettu kaikille täysikäisille naisille ja miehille. Ei tarvitse osata mitään, tai voi jo olla sijoittanutkin ennemmin. Kurssilla oppii varmasti ainakin jotain uutta, kertovat Paaso ja Viinanen yhdessä. Kurssin tunneilla käydään läpi esimerkiksi osakkeiden ostoja ja myyntiä pörssissä, osinkoja ja osakeanteja. Opetellaan myös mitä osakeanalyysit kertovat ja mitä ovat johdannaiset. Toisella tunnilla opetellaan esimerkiksi maantieteellistä ja ajallista hajauttamista ja korko-, yhdistelmä-ja osakerahastoja ja viimeisellä eli kolmannella tunnilla opetellaan joukkovelkakirjalainoja ja säästövakuutuksia ja niiden veroetuja.
  • Kuinka moni esimerkiksi tietää, että säästövakuutuksella on mahdollista siirtää osa vakuutuksen alaisista varoista ilman perintöveroa eteenpäin.